Nacházíte se zde: Úvod » Články » Solární plachta černá

Solární plachta černá

Černá solární plachta. Je opravdu ta pravá na ohřev bazénu?

Na zakrytí bazénu se odjakživa používala modrá bublinková solární plachta. Pak někdo přišel s tím, že nejlepší bude, pokud spodek plachty bude černý a vršek modrý. Že pokud bude slunce pálit do černé solární plachty, bude se od ní voda rychleji ohřívat, než když je pouze modrá.

Solární plachta černá


A teď si to vezměte logicky.

Máte okno bez závěsu a svítí vám do něj slunce. V pokoji máte vedro. A teď zatáhnete černý neprůhledný závěs. Závěs bude rozpálený, ale v pokoji bude krásný chládek. Stejné je to s vodou v bazénu, pokud máte na hladině černou solární plachtu. Plachta je horká, ale voda pod ní studená. Vlastně, 5 cm vody pod plachtou je také teplých, vy ale chcete ohřát vodu až ke dnu.

Jako solární plachtu tedy použít na ohřev venkovního bazénu? Transparentní, čirou, průhlednou. Slunce skrz ní svítí až na dno a ohřívá vodu v celé hloubce rychle a účinně.

Další mýty o solárních plachtách si přečtěte zde >>

Solární plachta Cornisun


V roce 2014 jsme jako první v ČR a v Evropě začali vyrábět průhlednou solární plachtu Cornisun na zakrytí venkovních bazénů. Plachta Cornisun je navíc vyztužená nylonem, který zvyšuje její pevnost a trvanlivost, při zachování nízké hmotnosti. Levnější solární plachty na slunci křehnou a praskají, proto je do plachty Cornisun přidaná UV přísada, která tomuto praskání zabraňuje.

 

Více o vlastnostech solární plachty Cornisun najdete zde >>

Nahoru