Nacházíte se zde: Úvod » Články » Solární ohřev zastřešených bazénů CorniSun

Patentovaný solární ohřev zastřešených bazénů CorniSun

Máte zastřešený bazén a hledáte jak v něm co nejlevněji ohřát vodu?

Už jste někdy vešli do chladné sprchy a začali se sprchovat teplou vodou? Co se stalo s okolním vzduchem? Ohřál se. Obrácený proces využívá patentovaný solární ohřev vody v zastřešených bazénech CorniSun. Patent č. 2009-21416

Pokud máte zastřešený bazén pak víte, že v letních dnech dosahuje teplota vzduchu pod zastřešením až 80°C. Abyste se mohli koupat, zastřešení odsunete a vypustíte horký vzduch. Někdo má dokonce z tohoto důvodu zastřešení odtažené celý den a zasouvá ho pouze na noc!
Solární ohřev vody CorniSun, využívá horký vzduch pod zastřešením k ohřevu vody!

Solární ohřev vody zastřešených bazénů CorniSun

Jak funguje CorniSun - solární ohřev pro zastřešené bazény?

Voda z bazénu je čerpadlem čerpána do potrubí (u pevných, neposuvných zastřešení) nebo do hadice (u posuvných zastřešení). Potrubí i hadice je vyvedena nad prostředkem bazénu po celé jeho délce, po vnitřní straně zastřešení. Potrubí i hadice jsou nad bazénem děrované. Voda je z nich rozstřikována do horkého vzduchu a padá zpátky do bazénu. Pádem skrz horký vzduch se voda ohřívá. Zároveň se vzduch pod zastřešením ochlazuje na příjemných 40°C. Při běhu ohřevu celý den, se voda v bazénu ohřívá až o 3°C za den.

Boční pohled na ohřev  zastřešených bazénů CorniSun
Boční pohled na zastřešený bazén s běžícím solárním ohřevem

Regulace a ovládání solárního ohřevu CorniSun.

Aby byl využit horký vzduch pod zastřešením co nejlépe a zároveň nedocházelo při běhu čerpadla při nižší teplotě vzduchu k ochlazování vody, je k čerpadlu napojeno čidlo, snímající teplotu pod zastřešením. Čidlo spíná čerpadlo při dosažení teploty vzduchu 45°C a vypíná ho po snížení teploty vzduchu na 35°C. Pokud zajde slunce a teplota pod zastřešením se sníží na nastavenou teplotu, ohřev se vypne. Pokud slunce znovu zahřeje vzduch, čerpadlo se znovu spustí. Vše probíhá automaticky.
Pokud se budete chtít koupat, vypnete čerpadlo přímo vypínačem.

Čelní pohled na zastřešení bazénu se spuštěným solárním ohřevem vody
Čelní pohled na zastřešený bazén s běžícím solárním ohřevem

Náklady na ohřev vody při využití solárního ohřevu CorniSun?

Solární ohřev CorniSun již v našem bazénu funguje 5 sezón. Teplota vody je udržována od května do září mezi 27°C až 31°C (měřeno u dna), bez využití jakéhokoliv dalšího ohřevu (tepelné čerpadlo, solární panely). Náklady na běh čerpadla jsou do 2000 Kč / sezónu (záleží na velikosti bazénu a potřebného příkonu čerpadla).
Pořizovací náklady se pohybují od 15.000 Kč  (bazén o délce 6 m) bez montáže a dopravy.

Pro více informací pište na info@cornisun.cz nebo volejte 774 37 64 64.

Nahoru